Trafikte Sorumluluk Hareketinin en önemli ayaklarından bir “Güvenli Taşıt Hareketi”Peki ama bu fikir nereden çıktı? Türkiye’de trafik ve can güvenliği söz konusu olduğunda en fazla gündeme gelen unsur insan ya da yolken, biz neden Güvenli Taşıt Hareketi ile başladık? Bu soru cevabı de içinde barındırıyor aslında.
Taşıt güvenliği günümüze kadar Türkiye’de üzerinde en az durulan, en az kafa yorulan alanlardan biriydi. Çağdaş araç muayene istasyonları kurulup da, günde binlerce taşıt gerçek anlamda muayeneden geçmeye başlayınca ortaya çıkan tablo ise taşıt güvenliğinin de ne kadar sorunlu bir seviyede olduğunu bütün çıplaklığıyla ortaya koydu.
Bakın neler görüldü:
Yüksek Kalma Oranı
11 Ocak 2008 tarihinde Türkiye genelinde araç muayene işlemleri uluslararası standartlarda yapılmaya başlandı. Bu muayene hizmetinin başladığı 11 Ocak 2008’den 30 Haziran 2010 tarihi arasında 8 milyon 860 bin aracın muayenesi yapıldı.
Bu araçların 3 milyon 650 bin adedinde (%41) trafik ve taşıt güvenliği açısında tehlike arzedecek nitelikte kusur veya eksiklik tespit edilmesi nedeniyle muayenelerinden kaldılar. Bu oran ticari vasıtalarda %50’nin üzerinde! Bu oran Avrupa Birliği ülkelerinde %10’ların bile altında!
Yüksek Kayıp / Kaçak Oranları
Ülkemizde trafiğe kayıtlı olan yaklaşık 14 milyon araç bulunmakta. Bu araçların dağılımı yaklaşık olarak;
Binek araç : 6 milyon 880 bin
Ağır ticari : 940 bin
Hafif ticari : 2 milyon 950 bin
Traktör : 1 milyon 350 bin
Motosiklet : 2 milyon 290 bin
Hafif ticari ve ağır vasıtaların her yıl periyodik araç muayenesi yaptırma zorunluluğu bulunuyor. Ancak zorunlu periyodik muayenesine gelmesi gereken araçlar içinde hafif ticarilerin %30′ ve ağır vasıtaların %45’i periyodik araç muayenesine gelmiyor! Bu oran çağdaş ülkelerde %5’in altında!
Araçlara Yapılan Hatalı Tadilatlar
Aracın fabrika çıkışından sonra veya hizmet süresince üzerinde yapılan,aracın niteliğini değiştirmeye yönelik üst yapı ve benzeri işlemlerin Araç İmal Tadil Montaj (AİTM) yönetmeliklerine uygun olması gerekmekte.
Tadilat yapılan araçlar yapılan tadilatın projesi ve hesapları ile birlikte tadilat sonrası muayenesi olmak durumunda.
Peki ama projeye göre uygulama yapılmaz ise ne olur ?
Her aracın belirli bir dengesi, üretim sırasında hesaplanan bir yapısı vardır. Ve, hatalı bir tek koltuk montajı bile, bu dengeyi, bu yapıyı bozar, ve kazalara davet çıkarır.